Giftfritt Schampo

Huden är vårt största organ och det vi lägger på huden sugs upp av kroppen. Därför bör man inte använda någonting som man inte kan tänka sig att äta direkt på kroppen. Våra vanliga skönhetsmedel som schampo, tandkräm och hudkrämer innehåller alla giftiga tillsatser. När vi duschar varmt så öppnar dessutom våra porer vilket ökar kroppen upptagningsförmåga.

Jag försöker därför hitta alternativ till de produkter jag har i badrummet och schampo har länge varit en produkt som jag har haft svårt att hitta ersättare för. De ”bättre” alternativen som går att köpa har inte fungerat speciellt bra för mig. Nu har jag provat ett schamporecept som är garanterat giftfritt och som har fungerat förvånansvärt bra. Det räcker att tvätta håret max en gång i veckan och håret blir mycket fylligare och luftigare än tidigare. Schampo med Extra Volume alltså.

HonungRecept på giftfritt Schampo

1 ägg
1 msk honung
1 msk äppelcidervinäger

Inga konstiga ingredienser med andra ord. Blanda i en liten plastburkar som du skakar väl tills allt är blandat. Blötlägg håret som vanligt. Häll blandningen i håret och massera. Skölj ur med vatten. Receptet räcker för en person med långt hår och två med mycket kort hår.

Schampot har väldig lös konsistens så det tar någon gång eller två innan man får in handlaget. Första gången jag provade receptet så var jag orolig att jag skulle se ut som en Nasi Goreng (Indonesiskt stekt ris där man rör i ett rått ägg på slutet så det blidas ”äggtrådar” i riset) efter att ha sköljt ut håret med varmt vatten men det har aldrig varit något problem.

Jag har provat receptet i över en månad nu och tänker fortsätta. Så kolla upp vad ditt schampo innehåller med hjälp av listan nedan. Återkom gärna med kommentarer på hur receptet fungerar för dig eller andra bra recept. Kan rekommendera sidan www.nopoo.se.

Ägg

Gifter i schampo att se upp med

Propylenglykol. Används som frostskyddsvätska i bilar och flygplan samt som lösningsmedel i bl.a. färg och lim.

MSG, mononatriumglutamat. Är numera förbjudet i mat för det kan ge yrsel och huvudvärk och sammankopplas med ADHD. I schampo kallas det ofta för aminosyror, jästextrakt, nayad, glutaminsyra eller glutamates.

Sodium Lauryl Sulfate. Används som avfettningsmedel vid biltvätt. Fungerar som en förstärkare för andra gifter att komma in i blodomloppet. Kan kallas för sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, ammonium laurel sulfate, sodium dodecylsulfate, sulfuric acid, sodium salt sulfuric acid, A12-00356, Akyposal SDS, Aquarex ME och Aquarex methyl.

Dioxiner. FDA har identifierat detta som direkt kopplat till bröstcancer hos råttor.

DEA, Diethanolamine. Har högst koncentration i just schampo. DEA reagerar lätt med nitrit, konserveringsmedel och föroreningar och skapar då nitrosodiethanolamine (NDEA), som är ett känd och potent cancerframkallande ämne.

Parabener:

Propylparaben
Parahydroxybenzoic syra
Metylparahydroxibensoat
Metylparaben
Etylparaben
Butylparaben
Bensyl-parahydroxybenzoic syra
Metyl-parahydroxybenzoic syra
Etyl-parahydroxybenzoic syra
Propyl-parahydroxybenzoic syra
Butyl-parahydroxybenzoic syra

En reaktion på ”Giftfritt Schampo

  1. Perfekt Anna-Carin! Nu har jag slimmat det ytterligare. Bara ett uppvispat ägg. Sen vinäger i sköljvattnet. (Och honungen kan en ju tvätta ansiktet med!) Allt ekologiskt förstås. //Anne

Kommentera